Göran, trevligt med lite kommunikation på bloggen! Jo, jag var ju på föreläsningen om spelmissbruk på Hagalidskolan.
Det var en mamma till en kille som fortfarande är spelmissbrukare. Det hade gått så långt så hon blev hotad till livet med en kniv av sin egen son, när hon försökte få stopp på det. Han sov inte, åt inte, duschade inte och var inte uppfylld av sitt spelande. Han blev utskriven från sin gymnasieskola, som han ändå inte gick till, och tillslut fick han inte lov att bo hemma. Ändå ansåg han att han inte hade några problem, alla andra hade problem, mamman, skolan osv.
Den andra föreläsaren kom från spelmissbrukarnas förening i Malmö. Han hade varit fast i spelmissbruk om pengar, men också i alkohol och datorn. Han missbrukade det som passade bäst för stunden.
Men nu till frågan. Vad skall man göra för att hjälpa sin tonåring? Det kom kanske inte fram så jättemånga konkreta tips, men dock några. Dels sa man hela tiden att man måste titta på helheten. Man kan spela mycket dator, men om man ändå sköter sina vänskapskontakter, sin skola osv. så är det kanske inget direkt problem, bara en intensiv hobby…
Konkreta tips:
- Ha datorn i ett gemensamt rum, så att det finns en naturligt social kontroll.
- Lär dig lite om spelen så att du kan förhandla med din tonåring på rätt sätt.
- Hitta på saker med barnet, så att nya vanor kan skapas.
- Hitta en sjyst deal med tonåringen. Vissa av dessa spel kräver att man är inne tre timmar åt gången och man kan inte gå ifrån för att äta. Du spelar i ett team där alla har olika uppgifter och du sviker laget och du inte är med. Så istället för att sätta gränsen till exempel vid en timme om dagen, kan man se det mer som en sportaktivitet, som man håller på med t.ex. tre gånger i veckan a’ tre timmar. Eller något…
Ps. Om man googlar "datormissbruk" får man massor av träffar. Det kan vara intressant om man vill fördjupa sig lite...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar